GDSN pro dodavatele ve zdravotnictví všech velikostí

17. září 2024 |
  • Aktuality
| Mikuláš Černý

Malé a střední podniky (v EU do 250 zaměstnanců) působící v sektoru zdravotnictví hledají způsob, jak konkurovat obřím společnostem. Přestože jsou menší, hrají podle stejných pravidel a jsou povinni dodržovat stejně přísné normy a předpisy jako jejich větší protějšky.
Na jejich straně stojí inovace a flexibilita, přičemž mnoho převratných novinek ve zdravotnictví pochází právě od malých a středních podniků. Klíčovou roli v podpoře firmám z této kategorie hrají standardy GS1. Efektivní automatická identifikace, sběr a sdílení strukturovaných dat umožňují plnit požadavky jejich obchodních partnerů a účinně konkurovat velkým nadnárodním subjektům. Dodavatelé produktů v sektoru zdravotní péče rutinně využívají identifikaci produktů pomocí čísel GTIN, čárové kódy GS1, ale stále častěji i globální síť datové synchronizace GDSN pro sdílení produktových dat pomocí elektronických datových katalogů.

Výhoda standardizovaného přístupu

Výroba léčiv a zdravotnických prostředků podléhá přísným předpisům, které vyžadují účinnou a přesnou identifikaci v celém dodavatelském řetězci. Kromě toho je zde nezbytná komplexní výměna kmenových dat mezi dodavateli, distributory, regulátory a koncovými uživateli. Jakékoli nepřesnosti představují potenciálně život ohrožující rizika a vedou minimálně ke ztrátě reputace a samozřejmě klientů.
Standardy GS1 představují všestranné řešení pro firmy všech velikostí a vhodné pro řadu odvětví. V rámci Systému GS1 mohou společnosti jedinečně identifikovat své produkty a přiřazovat k nim důležitá výrobní data, jako číslo šarže, sériové číslo nebo datum exspirace. Implementace GDSN firmám přináší robustní centralizované řešení pro sdílení produktových dat se všemi partnery.

Jak GDSN pomáhá v dodavatelském řetězci pro zdravotnictví?

GDSN slouží jako centralizované úložiště kmenových dat produktů ze všech kategorií zdravotnického průmyslu (léčivé přípravky, zdravotnické prostředky jako např. ortopedické protézy, implantáty i zařízení pro různé zobrazovací metody, a zdravotnický spotřební materiál). Primárním cílem GDSN je zlepšit celkovou integritu dat v rámci sektoru.
Standard GDSN byl vytvořen s cílem poskytnout základ pro interoperabilní systém elektronického dodavatelského řetězce s výhodami pro dodavatele i odběratele. Dodavatelům nabízí jednotnou platformu pro elektronické sdílení přesných strukturovaných informací o produktech poskytovatelům zdravotní péče.

Hlavní benefity GDSN ve zdravotnictví

  • Aktuální, přesné a standardizované informace o produktech
  • Automatizované a efektivní sdílení produktových dat
  • Odstranění neefektivních papírových procesů náchylných k chybám
  • Základ pro standardizovaný způsob elektronického zadávání veřejných zakázek
  • Zajištění plynulých dodávek při snížení objemu prostředků vázaných v zásobách